e-NABLE Nederland is in januari 2017 opgericht door Erik en Ligaya Robberts.

2017:

In 2015 werden Erik en Ligaya ouders van een zoontje met een reductiedefect aan het linker armpje. Niet lang daarna werden Erik en Ligaya lid van e-NABLE wereldwijd om hun kind, maar wellicht ook anderen te helpen aan een e-NABLE hand in Nederland. Daarnaast werden zij ook actief lid van de Handvereniging. Begin 2017 namen zij de stap om in Nederland een chapter op te richten om Nederlandse vrijwilligers te kunnen koppelen aan mensen die een e-NABLE 3D  hand of  arm willen gaan gebruiken.

Na een half jaar droegen ongeveer 10 kinderen al een 3D-geprinte hand of arm en hadden al 25 vrijwilligers zich aangemeld. Een jaar later zijn er in totaal 25 versies van 3D handen/armen afgeleverd en blijft er nieuwe aanwas komen bij de vrijwilligers.

2018:

Erik en Ligaya hebben goed nieuws: Ligaya is zwanger van hun 2e kindje. Mede daardoor en vanwege het feit dat de 1,5 jaar daarvoor heel erg druk zijn geweest om alles rondom e-NABLE in goede banen te leiden, heeft Ligaya de keuze gemaakt om het bestuurs-stokje over te dragen. Ze zal nog wel actief blijven als vrijwilliger maar laat de taken nu bij Sandra Dermišek, die vanaf begin 2017 al erg actief was als vrijwilliger en vanaf begin 2018 ook meer taken op zich nam, zoals medebeheerder van de Facebook pagina. Erik zal nog wel een bestuursfunctie bekleden als voorzitter en website beheerder en zal ook nog actief blijven als vrijwilliger voor het begeleiden van Workshops. Mathijs Frissen is als nieuw bestuurslid aangetreden.

We zijn erg dankbaar voor wat Erik en Ligaya in de afgelopen jaren hebben gedaan voor e-NABLE Nederland!

2019:

e-NABLE Nederland is sinds februari 2019 een stichting en heeft tevens de ANBI status.

Het hebben van de ANBI status voor de Stichting betekent, dat bedrijven eventuele donaties ook op kunnen geven bij de belastingdienst, waardoor het gunstiger is om te doneren aan e-NABLE Nederland.

2020 – 2021:

Tijdens de COVID-19 pandemie heeft alles op een wat lager pitje gestaan, maar o.a. door een mooie samenwerking met het UMCG hebben we toch een een aantal mooie handen en armen kunnen verzorgen.

2022:

Erik Robberts heeft aangegeven, dat hij het stokje als voorzitter en bestuurslid wil neerleggen. Sandra Dermišek neemt dit stokje over en wordt de nieuwe voorzitter. Mathijs Frissen blijft algemeen bestuurslid.

Helaas moet je voor een ANBI status minimaal 3 bestuursleden hebben en het blijkt toch lastig om een 3e bestuurslid te vinden en daarom hebben we besloten om verder te gaan zonder ANBI status, maar we blijven on natuurlijk nog wel volop inzetten voor iedereen, die graag een e-NABLE hand zou willen hebben.

2023:

Begin 2023 bestaat e-NABLE Nederland 5 jaar en ter ere van dit jubileum hebben we een mooie poster gemaakt met daarop alle toppers, waar we een mooie e-NABLE hand voor hebben mogen verzorgen.

 

 

Hieronder het verhaal van Erik en Ligaya:

Augustus 2017

“Toen we tijdens de echo tot de ontdekking kwamen dat onze zoon Vince, nu twee jaar, een gedeelte van zijn linkerarm miste, denk je direct aan hetgeen dat hij niet zou kunnen doen. Bij het horen van dit nieuws voelde het alsof er een donkere wolk boven het mooie van een zwangerschap schoof. Gedurende de tweede helft van de zwangerschap hebben we ons best gedaan dit een plekje te geven. Eenmaal na de geboorte leek het gelukkig al snel te wennen en konden we genieten van onze prachtige zoon.

Na de geboorte van Vince werd ik gewezen op het bestaan van e-NABLE, een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die 3D-geprinte handen- en armen maakt en doneert aan hen die dat nodig hebben. Dit initiatief sprak ons zo aan dat wij ons direct heb aangemeld als vrijwilliger. Bij gebrek aan coördinatie in Nederland bleven concrete vragen van hulpbehoevenden uit. Daarom hebben wij het heft in eigen hand genomen en zijn wij de e-NABLE Netherlands Chapter begonnen.

Dit is een Facebookpagina dat dient als centraal punt voor het samenbrengen van mensen die een 3D geprinte arm of hand willen, waarbij enthousiaste eigenaren van 3D-printers willen helpen. Wij maken vervolgens de matches op basis van locatie, zodat mensen niet het hele land hoeven te doorkruisen. Voor sommige aanvragen gaan wij zelf aan de slag met de 3D-printer.”